KUNSTruktør

Lisbet THORØE Larsen

Født: 1970

Bopæl: Iver Dahlsvej 21 i Lunderskov

Hjemmeside: www.thoroe.nu

Tlf: 2989 3358

Sagaen om Lisbet THORØE Larsen

Min farmor Anna Thorøe var som Frank Erichsen en bonderøv. Hun klarede sig, som ’Bonderøven’, med det hun havde og det hun kunne ... hvilket ikke var så ringe endda!

Da hun døde fik jeg lov til at arve hendes syskrin. Et tre-’etagers’ syskrin fyldt med meget mere end knapper, nåle og tråd. Min farmor gemte nemlig alskens dibbedutter i det, for de kunne måske senere vise sig at være netop de dimser, hun manglede til at reparere køkkenmaskinen eller skabe en struktur i hendes keramik med.

I dag sætter jeg som i collagen noget sammen. Det jeg sammensætter er dog ikke som i collagen fladt, men rummeligt – denne udtryksform kaldes assemblage.  I assemblagen kan jeg, som min farmor, skabe med alle de gamle ting jeg har og alle de mange håndværk jeg kan.

Det fascinerende er for mig i mit kunstneriske arbejde:

Tidspåvirkede overflader. De er ofte matte, ru, rustne, urytmiske, udviskede eller transparente – spor af liv, af historier med strejf af godhed og ar af ondskab, af vind, sol og vand.

At bygge udenpå, ovenpå, indeni og bagpå med mange forskellige materialer og ting. Lade dem fremhæve eller forsvinde ind i hinanden og skabe lag og dimensioner.

Den tidsmæssige dimension, der ligger i at visualisere ’det at leve’ med lutter menneskeskabte ting, brugt og slidt af mennesker i et helt nyt kunstværk.

Udgangspunkter er vigtige. Hvis man kender dem, kan man finde balance i dem og stå godt i forhold til det man møder. Derfor tog jeg for et par år siden min farmors norrønt klingende pigenavn som kunstnernavn.

 

For cirka et årti siden begyndte jeg at sætte tingene fra syskrinet ind i mine malerier. Hurtigt men sikkert overtog dibbedutterne, for det var meget mere mig at arbejde med tings former, overflader og dimensioner end det flade maleri.